You are currently viewing Tuhdit raparperiruudut (V) ja raparperisose (V, G)
Vegaaniset raparperiruudut ja vaniljakastike

Tuhdit raparperiruudut (V) ja raparperisose (V, G)

Raparperikausi on nyt parhaimmillaan! Siksi haluan jakaa kanssasi näiden tuhtien ja kevyesti mausteisten raparperiruutujen reseptin. Ruudut kruunaa helppo ja nopea, itsetehty vegaaninen vaniljakastike, mutta ruudut ovat hyviä myös sellaisenaan!

Tämä resepti on maidoton, munaton, soijaton ja vegaaninen.

raparperiruudut ja vaniljakastike vegaaninen ruokailo
Vegaaniset raparperiruudut vaniljakastikkeella.

Raparperiruudut

3,5 dl vehnäjauhoja
3,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl ruskeaa sokeria (fariini-, intiaani- yms.)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl kanelia
2,5 dl maidotonta margariinia (esim. Keiju 3 öljyä)
3,5-5 dl raparperisosetta (ohje alla)

  1. Kytke uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet, eli kaikki paitsi margariini ja raparperisose. Nypi joukkoon margariini, kunnes sinulla on tasaista mutta murumaista taikinaa.
  2. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla (minä käytin pannuna tavallista lasagnevuokaa). Kaada noin 2/3 täytteestä leivinpaperin päälle. Leivitä taikina tasaiseksi ja painele kunnolla tiiviiksi piirakkapohjaksi.
  3. Levitä raparperisose pohjan päälle.
  4. Ripottele loput taikinasta tasaisesti sosekerroksen päälle. Painele kevyesti. Kypsennä 40-50 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullan ruskea.
  5. Ja sitten vaikein kohta: odota, että piirakka jäähtyy huoneenlämpöiseksi. Nosta piirakka pois vuoasta leivinpaperia apuna käyttäen ja leikkaa ruuduiksi. Tarjoile esimerkiksi itse tehdyn vegaanisen vaniljakastikkeen tai vaniljalla maustetun soijajogurtin kera.

Vinkki! Muskottipähkinän voit korvata esimerkiksi kanelilla tai jauhetulla inkiväärillä.

Vinkki! Raparperisoseen voit korvata jollain muulla happamalla soseella, esim. marjasoseella.

Vegaaninen vaniljakastike ja raparperiruudut Ruokailon vegaanisen leivonnan kurssilta Helsingissä.
Raparperipiirakka on alkukesän herkku.

Raparperisose

Noin 500 g tuoretta raparperia
1 dl vettä
1-2 dl sokeria
(maustamiseen esimerkiksi 1-2 tl muskottipähkinää, kanelia, inkivääriä…)
2 rkl perunajauhoja + tilkka kylmää vettä

  1. Pese ja leikkaa raparperinvarret poikittaissuunnassa noin 1 cm levyisiksi paloiksi.
  2. Keitä paloja hiljalleen vedessä, halutessasi mausteiden kanssa, kunnes raparperipalat hajoavat pieniksi. Lisää sokeria makusi mukaan ja anna kiehua pari minuuttia.
  3. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja kaada seos ohuena nuorana raparperisoseen joukkoon, samalla sekoittaen. Anna soseen pulpahtaa ja nosta kattila pois hellalta jäähtymään.

Vinkki! Tarjoile raparperisosetta puuron tai kasvispohjaisen jogurtin kanssa.

Vegaaniset raparperiruudut vaniljakastike Ruokailo raparperisose resepti ohje
Tuoretta raparperia omasta maasta.
Kiinnostaako vegaaninen ruoanlaitto? Kevätkauden viimeisellä Värikäs arki –kurssilla on vielä pari paikkaa jäljellä!

Nautinnollisia herkkuhetkiä!

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

 Tiesitkö tämän raparperista

Vastaa