You are currently viewing Gazpacho andaluz ja valkosipuli-basilikaleivät (V, muok. G)
Gazpacho Andaluz ja valkosipuli-basilikaleivät.

Gazpacho andaluz ja valkosipuli-basilikaleivät (V, muok. G)

Kesäisin minusta kuoriutuu esiin pieni gazpacho-addikti. Se vain maistuu suussani tooosi hyvältä! Raikkaus, happamuus, tomaattien tuoma auringon maku – kaikki ihanassa tasapainossa! Minun oli ihan pakko jakaa tämä maukas, perinteinen gazpacho-ohje kanssanne.

Hyvän gazpachon salaisuus on kypsissä (mieluiten auringon kypsyttämissä) tomaateissa. Älä edes harkitse tekeväsi tätä ruokaa raaoista tai talvitomaateista. Mikäli haluat tehdä gazpachoa vaikkei saatavillasi ole hyviä tomaatteja, suosittelen käyttämään keiton pohjana kuorittuja säilyketomaatteja sekä rasiallisen verran kypsiä kirsikkatomaatteja. Gluteenittoman ja raakaruoka-version saat valmistamalla keiton ilman leipää.

Tämä resepti on:

  • maidoton
  • munaton
  • pähkinätön
  • vegaaninen
  • muokattavissa gluteenittomaksi ja viljattomaksi
  • muokattavissa raakakeitoksi

Minä tarjoilin keiton kultaisten ja rapeiden valkosipuli-basilikaleipien kanssa.

Gazpacho Andaluz vegaaninen maidoton
Gazpacho andaluz ja valkosipuli-basilikaleivät.

Gazpacho Andaluz

4 annosta

1 kg kypsiä tomaatteja
1/2 kurkku tai 1 kuorittu avomaakurkku
1/2 vihreä paprika
1 valkosipulinkynsi
1-2 kevätsipulia tai puolikas pieni, makea sipuli
n. 100 g vaaleaa patonkia, ranskan- tai paahtoleipää, mielellään kuivahtanutta*
kylmää vettä
2 rkl valkoviinietikkaa (muukin viinietikka tai balsamico käy)
loraus oliiviöljyä
suolaa

  1. Laske kulhoon kylmää vettä ja laita leipä kostumaan. Pese kasvikset, poista paprikasta siemenet, kuori valkosipulinkynsi. Paloittele kasvikset ja laita ne, sekä sipulit tehosekoittimeen tai leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon ja surauta tasaiseksi.
  2. Lisää vetinen leipä, viinietikka ja oliiviöljy. Anna koneen käydä kunnes keitto on hienon hienoa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa sekä kylmää vettä, jos keitto on liian paksua.
  3. Laita keitto jääkaappiin tekeytymään ja kylmenemään. Kuutioi sillä aikaa loput paprikasta, halutessasi tomaattia tai kurkkua tarjoilua varten. Näiden lisäksi tarjoile keitto pikkukrutonkien tai rapsakan leivän kanssa.

*Gluteenittomaan tai raakaversioon valmista keitto ilman leipää.

Vinkki! Saat vaihtelua gazpachoon korvaamalla osan tomaateista vesimelonilla, kirsikkatomaateilla, tuoreilla mansikoilla tai happamalla omenalla. Perinteiseen gazpachoon voit saada hieman potkua lisäämällä vähän chiliä.

vegaaninen maidoton valkosipuli basilika leivät krutongit
Rapsakat valkosipuli-basilikaleivät.

Valkosipuli-basilikaleivät

4 annosta

400 g vaaleaa leipää, mielellään kuivahtanutta
oliiviöljyä
pari valkosipulinkynttä
nippu basilikaa

  1. Viipaloi leipä. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet muutamaan osaan. Hienonna basilika, lehtineen varsineen. Nosta pannu hellalle kuumenemaan ja lisää siihen öljy. Lisää valkosipulit ja hienonnettu basilika.
  2. Kun basilika ja valkosipuli alkavat tiristä, lisää leipäviipaleet. Paista kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita kummaltakin puolelta.

Toivottavasti maistuu!

Jos vegaaninen ruoanlaitto tai leivonta kiinnostaa enemmänkin, voit tilata Ruokailon ilmaisen uutiskirjeen, niin saat ensimmäisenä tietää syyskauden kursseista 🙂

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

Vastaa