You are currently viewing Kauralastut eli havreflarn (V, muok. G)

Kauralastut eli havreflarn (V, muok. G)

Leivoin syksyn kursseille tervetuliaisteen kanssa tarjottavaksi ihania ja helppoja kauralastuja! Niitä oli lapsuudenkodissani tapana tarjota synttäreillä sekä mummolassa iltapäiväkahvin kanssa.

Kauralastujen leipominen on sen verran helppoa, että lapsetkin voivat osallistua – kunhan aikuinen vahtii uunia, sillä kauralastuissa, kuten muissakin pikkuleivissä, pitää olla tarkkana ettei keksit pala. Saat parhaiten selville oman uunisi paistoajan kokeilemalla: Kannattaa alkuun paistaa viisi minuuttia ja tarvittaessa pidentää aikaa. Käyttämässäni uunissa lopputulos oli paras kuuden minuutin paistamisen jälkeen.

Tämä keksiresepti on:

  • maidoton
  • munaton
  • soijaton
  • pähkinätön
  • veganaaninen
  • muokattavissa gluteenittomaksi

Yllätyin kovin positiivisesti siitä, että tämä veganisoitu versio maistui ja tuntui suussani aivan samalta kuin aikoinaan tehdyt voita ja kermaa sisältävät! Kannattaa kokeilla! Gluteenittomien kauralastujen ohjeen löydät reseptin lopusta.

Kauralastut eli havreflarn (V, muok. G)

Noin 6 pellillistä eli 54 kpl. Aktiivinen valmistusaika 15 minuuttia.

  • 150 g maidotonta leivontamargariinia esimerkiksi tätä
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl kaurahiutaleita (mielellään isoja, pienetkin käy)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl kaurakermaa esimerkiksi Plantia
  • 3 rkl siirappia (mielellään vaaleaa, tummakin käy)
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl leivinjauhetta

Valmistusohje:

  1. Sulata rasva kattilassa (tai kulhossa mikrossa). Poista kattila lämmöltä. Lisää sokeri ja sekoittele kunnes se on kokonaan liuennut rasvasulaan.
  2. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi.
  3. Lusikoi noin 1/2 ruokalusikallisen kokoisia taikinanokareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Nokareet leviävät paljon paistettaessa, joten jätä niiden ympärille reilusti tilaa. Tässä tapauksessa yhdelle pellille mahtui yhdeksän nokaretta:
  4. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes keksit saavat kauniin kullanruskean värin. Samalla kun paistat laita seuraava pellillinen valmiiksi. Nosta paistettu ulos jäähtymään. Toista kunnes taikina loppuu.
  5. Anna lastujen jäähtyä muutama minuutti ennen siirtämistä esimerkiksi tarjoilualustalle.
  6. Säilytä kannellisessa peltirasiassa: muovirasiassa kauralastut hengittävät sen verran, että koostumus kärsii ja kekseistä tulee läpipehmeitä.
Herkulliset vegaanit kauralastut. Onnistuu myös gluteenittomana. Resepti, ohje, ruoka.
Vegaaniset kauralastut valmistuvat helposti ja nopeasti – ja maistuvat taatusti!

Gluteenittoman version saa käyttämällä (isoja) gluteenittomia kaurahiutaleita eli puhdaskauraa sekä korvaamalla vehnäjauhot esimerkiksi tattarijauhoilla. Kaurakerman voi halutessaan vaihtaa toiseen kasviskermaan, vaikka ne yleensä soveltuvat keliaakikoille ja lukeutuvat erittäin vähän gluteenia (21-100 mg/kg) sisältävien elintarvikkeiden joukkoon.

Vinkki! Kauralastuista saa erityisen juhlavia valuttamalla niiden päälle vähän suklaasulaa. Kokeile myös lastujen muotoilemista: Leikkaa leivinpaperi irti juuri uunista tulleen kauralastun ympäriltä ja nosta lastu leivinpapereineen esimerkiksi nurin päin käännetyn snapsilasin päälle jäähtymään. Näin saat pieniä kaurakulhoja, jotka voit täyttää miten haluat!
Kiinnostaako vegaaninen leivonta? Katso voisiko Ruokailon vegaaniset kokkaus- tai leivontakurssit tarjota jotain sinulle! Voit myös tilata ilmaisen uutiskirjeemme, niin saat ensimmäisenä tietää uusista kursseista ja saat parhaat palat blogista suoraan sähköpostiisi!

Makoisia kahvi-/teehetkiä!

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. Onpas kiva idea! 🙂 En ookaan syönyt kauralastuja ikuisuuksiin, mut kiva huomata, että ne onnistuu myös vegaanisena!

    1. Ruokailo

      Kiitos! Taisi minullakin olla viime syöntikerrasta lähes kymmenen vuotta – tulipahan samalla tehtyä pieni nostalgiatrippi 😀

Vastaa