Alkuruoat, Gluteeniton, Keitot, Lähiruoka, Pääruoat, Resepti, Välipalat, Vegaaninen

Paahdetut maa-artisokat kahdella tapaa (V, G)

Nyt on rustiikkia ruokaa! Olin viime viikonloppuna maallamme tekemässä puutarhatöitä ja mukaan tarttui ihanaa maa-artisokkaa. Koska maa-artisokkien kuoriminen kuuluu minulla vähiten mieluisiin keittiöaskareisiin, päätin kypsentää ne paahtamalla kuorineen. Tästä jalostin ne kahdeksi ruoaksi, joissa kummassakin maa-artisokkien pehmeys pääsi oikeuksiinsa.

1
Maa-artisokkien kaivuuhommia.

 

Paahdetut maa-artisokat ja basilikamajoneesi

Paahdetut maa-artisokat
500 g maa-artisokkaa
loraus öljyä
ripaus suolaa

  1. Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjaa käyttäen. Halkaise isoimmat, niin että sinulla on suunnilleen saman kokoisia maa-artisokan palasia. Laita palaset kulhoon ja sekoita joukkoon öljy ja suola.
  2. Kypsennä leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä tai uunivuoassa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Kypsyyttä voit kokeilla esimerkiksi haarukalla.

 

2
Raa’at juuresharjalla pestyt vs. paahdetut maa-artisokat.


Basilikamajoneesi
1 dl makeuttamatonta soijajuomaa
0,5 tl suolaa
1,5 tl viinietikkaa
2 dl rypsiöljyä tai muuta miedon makuista öljyä
ruukku basilikaa
(sitruunamehua)
(sitruunan kuoriraastetta)

Vinkki: Osan öljystä voit korvata aromikkaalla kylmäpuristetulla rypsiöljyllä

Basilikamajoneesin voit tehdä tehosekoittimella, sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Minun majoneesi valmistui tehosekoittimella.

  1. Yhdistä soijajuoma, suola sekä viinietikka teho- tai sauvasekoittimen kulhossa. Laita kone pyörimään, lisää muutama tippa öljyä ja anna pyöriä kunnes seos on emulgoitunut (eli öljy on sekoittunut nesteeseen niin, että koostumus on paksumpi eikä vetinen).
  2. Lisää loput öljystä muutamassa osassa. Lisää basilika ja halutessasi sitruunamehua ja/tai sitruunan kuoriraastetta.

Vinkki: Kokeile basilikamajoneesia vegaanisena levitteenä leivän päällä!

3
Paahdetut maa-artisokat ja kuohkea basilikamajoneesi.


Tiesitkö tämän maa-artisokasta

Paahdettu maa-artisokkakeitto

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 perunaa
500-1000 g paahdettua maa-artisokkaa
0,5 kasvisliemikuutio
2 dl kasvisrasvavalmistetta (käytin oranssia Plantia)
öljyä paistamiseen
vettä
suolaa
mustapippuria
(loraus valkoviiniä tai pari ruokalusikallista kuivaa sherryä)

Paahdettuna maa-artisokka tuo muuten pehmeään ja eleganttiin maa-artisokkakeittoon kevyttä pähkinäisyyttä. Lisäksi kuoret antavat keitolle tavallista tummemman värin.

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja paloittele perunat, kuori tarvittaessa.
  2. Kuullota sipuleita kattilanpohjalla öljyssä keskilämmöllä, kunnes ovat kauniin läpikuultavia. Varo polttamasta valkosipulia. Lisää perunanpalaset, liemikuutio, maa-artisokat ja vettä sen verran, että maa-artisokat juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua 15 min, tai kunnes perunanpalaset alkavat pehmetä. Tällä aikaa voit valmistaa persiljaöljyn.
  3. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kasvisrasvavalmiste sekä halutessasi viini, anna kiehahtaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile esimerkiksi maalaisleivän ja pähkinä- tai persiljaöljyn kanssa.

Persiljaöljy
Nippu persiljaa
2 tl sitruunamehua
0,5 tl agavesiirappia tai sokeria
0,75-1 dl öljyä
(ripaus suolaa)

  1. Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa, tehosekoittimella tai hyvällä sauvasekoittimella hienon hienoksi. Tarjoile esimerkiksi keiton, pizzan tai leipien päälle ripoteltuna.
4
Paahdettu maa-artisokkakeitto persiljaöljyllä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s