Gluteeniton, Helppo, Juusto, Raakaruoka, Resepti, Vegaaninen

Chèvre cashewpähkinöistä (V, G)

Monelle eläinperäisten tuotteiden vähentämistä harkitsevalle juustoista luopuminen saattaa olla kynnyskysymys, eikä kauppojen kookosrasvapohjaisista juustoista koostuva vegetarjonta ole kaikkien makuun. Mitäpä jos voisit noudattaa täysin kasvispohjaista ruokavaliota, kuitenkaan luopumatta herkullisista juustoista, mitkä ovat valmistettu ihan juustomenetelmin maitohappokäymisteitse? Tämä tosin vaatii sinulta vähän töitä, sillä ruokakauppojemme tuotevalikoimista ei vielä löydy näitä juustomenetelmin valmistettuja pähkinä- tai siemenpohjaisia vegejuustoja. Toivoa kuitenkin on, sillä isompien maiden vegekauppojen valikoimista näitä jo löytyy.

Ekstrahyvää itsevalmistetuissa juustoissa on oman työpanoksen tuoma rakkaudellinen makulisä, eettisyys sekä maito- ja kookosrasvapohjaisia juustoja huomattavasti parempi rasvahappokoostumus. Alla ohje herkulliselle vegaaniselle cashewpähkinöistä valmistetulle chèvre-tyyppiselle juustolle. Pyri työskentelemään mahdollisimman puhtaasti. Juuston valmistus on helppoa, vaikka koko prosessissa kestää viisi vuorokautta. Eli jos haluat juuston viikonlopun viinittelyä varten kannattaa pähkinät laittaa likoamaan edeltävänä sunnuntai-iltana. Toivottavasti maistuu!

cashew chèvre
Ihana ja pehmeä chèvre cashewpähkinöistä.

Chèvre cashewpähkinöistä

  • 5 dl yön yli liotettuja maustamattomia cashewpähkinöitä
  • noin 1 dl vettä
  • 1-2 maitohappobakteerikapselin* sisältö riippuen kapselien vahvuudesta
  • 1 sitruunan mehu
  • 1-1,5 tl suolaa
  • Kuorrutukseen makusi mukaan esimerkiksi jotain näistä: seesaminsiemeniä, hienonnettua yrttiä, pistaasipähkinää, syötäviä kukkia (esimerkiksi ruusun terälehtiä)
  • Lisäksi tarvitset: sideharsoa (putipuhdas keittiöliina käy myös)
* Vegaanista juustoa varten tarkista, ettei kapseliin ole käytetty liivatetta ja että maitohappobakteerit on viljelty kasvispohjaisella alustalla. Esimerkiksi tämä on täysin vegaaninen merkki.

Ohjeet

  1. Huuhtele cashewpähkinät ja liota niitä yön yli kylmässä vedessä.
  2. Seuraavana päivänä valuta pähkinät ja huuhtele uudestaan kylmässä vedessä.
  3. Sekoita kapselien sisältö 1 dl kylmää puhdasta vettä.
  4. Hienonna cashewpähkinät tasaiseksi paksuksi massaksi monitoimikoneessa leikkuuterällä tai hyvässä tehosekoittimessa yhdessä maitohappobakteeriseoksen kanssa, välillä kaapien reunoille jäänyttä massaa. Tämä vaihe on työläin voi kestää koneesi tehosta riippuen jopa 15 min. Jos homma vaikuttaa ihan mahdottomalta voit lisätä pari ruokalusikallista puhdasta vettä notkistaaksesi massaa, mutta koeta vastustaa kiusausta.
  5. Aseta sideharso kaksin kerroin (jos käytät keittiöliinaa niin yksi kerros riittää) siivilän päälle ja nosta siivilä kulhon päälle. Lusikoi pähkinämassa harson keskelle. Kerää harson reunat yhteen ja kierrä kireälle niin, että cashewpallerosta alkaa irrota nestettä (katso seuraava kuva). Varo kuitenkin kiristämästä liikaa, jottei itse massaa pääse kankaan läpi.
  6. Aseta cashewpalleron ja siivilän päälle lautanen painoksi. Anna massan valua ja fermentoitua huoneenlämmössä kaksi vuorokautta.
  7. Kun juusto on valutettu ja käynyt, kaavi massa puhtaaseen kulhoon ja lisää joukkoon yhden sitruunan tuorepuristettu mehu sekä suola. Sekoita hyvin. Maista ja tarkista suolaisuus (muut maut kehittyvät vielä). Nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi – tämä helpottaa massan muotoilemista.
  8. Kaada massa leivinpaperiarkin keskelle, muotoile ja kääri rullalle tasaiseksi sylinterin muotoiseksi pötkyläksi. Käytä apunasi leivinpaperia äläkä koske massaan paljain käsin. Leivinpaperiarkin päädyt voit taittaa juustomassan alle tai kääriä karamellityyliin kiinni. Laita pötkylä jääkaappiin ja anna olla seuraavaan päivään.
  9. Levitä valitsemasi kuorrute puhtaalle leivinpaperiarkille. Siirrä juustomassa tähän ja kääntele leivinpaperia apuna käyttäen niin, että kuorrutetta levittyy tasaisesti pitkin juuston reunoja ja päätyjä. Säilytä kylmässä leivinpaperiin käärittynä. Tarjoile esimerkiksi siemenkeksien (ohje tulossa) ja hedelmien kanssa.
chevre cashewpähkinöistä
Pähkinämassa valumassa.

Vinkki! Samalla ohjeella saat helposti tuorejuustomaisen levitteen. Käytä pari ruokalusikallista enemmän nestettä pähkinöitä hienonnettaessa, sekä lisää makuaineita (esimerkiksi yrttejä, valkosipulia, aurinkokuivattua tomaattia..) kun sekoitat massan joukkoon sitruunamehun ja suolan.

Hyviä herkkuhetkiä!

Lämmöllä,

Charlotta
/Ruokailo

Kiinnostaako sinua lihan kulutuksen vähentäminen tai haluaisitko syödä terveellisemmin, mutta herkullisen ja monipuolisen kasvisruoan valmistaminen jotenkin tökkii? Katso voisiko Värikäs arki –kurssi olla sinulle!

3 vastausta artikkeliin “Chèvre cashewpähkinöistä (V, G)”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s