vegaaniset nokkosletut maidottomat nokkosletut ruokailo
Aamupalat ja välipalat, Helpot, Leivonta, Reseptit, Suolaiset

Nopeat nokkosletut (V)

Oletko jo kokeillut nokkosta ruoanlaitossa? Nokkonen on todella monipuolinen raaka-aine, jonka yleisin käyttötapa lienee pinaatin tavoin esimerkiksi keitoissa, padoissa, kastikkeissa, sämpylätaikinoissa tai piirakoissa. Tai maistuisiko nokkostee? Sitä saat vaivattomasti laittamalla mukiin pari ruokalusikallista tuoretta nokkosta, kaatamalla päälle kiehuvaa vettä ja hauduttamalla 7-10 minuutin ajan.

Nokkosta voi säilöä nopean ryöppäyksen jälkeen pakastamalla tai tuoreeltaan kuivattamalla. Kuivattua nokkosta voi käyttää moniin ruokiin tai lisätä smoothieen.

Nokkonen on parhaimillaan alkukesästä, ennen kukintaa. Käytä suojaavia hanskoja kerätessäsi sitä. Kerää mielellään nuoria versoja tai vanhempien nokkosten nuoria lehtiä, sillä ne maistuvat parhaalta ja sisältävät vähemmän nitraattia. Nitraattipitoisuuksien takia nokkosta ei kannata syödä useita kertoja viikossa. Nokkosia ei saa kerätä kompostien tai vastaavien lähettyviltä.

Tämä resepti on maidoton, munaton ja vegaaninen.

 

Tuoreita nokkosia siivilässä.
Tuoreita nuoria nokkkosenlehtiä.

 

Minä valmistin nokkosista lettuja, joita söimme (viimevuotisen) mansikka-raparperihillon kanssa. Oli tosi hyvää! Olisi heti alkuun pitänyt tehdä isompi satsi taikinaa 🙂

 

Nopeat nokkosletut (V)

(kahdelle)

1 l tuoretta nokkosta*
4 dl kasvimaitojuomaa
2,5 dl vehnäjauhoja
50 g vegaanista margariinia (esim. Keiju 3 öljyä) sulatettuna tai rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
(1 rkl sokeria)

Lisäksi: Keijua tai rypsiöljyä paistamiseen

  1. Valmista taikina: Sekoita keskenään vehnäjauhot, suola sekä mahdollisesti sokeri. Lisää sokeria ainoastaan, jos käyttämäsi kasvismaitojuoma ei ole kovin makeaa, kuten makeuttamaton soijajuoma. Lisää rasva sekä puolet kasvismaitojuomasta ja sekoita tasaiseksi vispilällä. Kun seos on tasainen, lisää loput nesteestä. Näin siksi, ettei lettutaikinaasi muodostuisi paakkuja. Anna taikinan turvota jääkaapissa 15-30 minuuttia.
  2. Käsittele nokkoset: Huuhtele nokkosista mahdolliset roskat pois lävikköä käyttäen. Kiehauta vettä kattilassa. Lisää nokkoset ja kiehauta niitä minuutti tai kaksi, kunnes kattilasta leviää selkeä nokkosen tuoksu. Kaada keitinvesi pois ja painele nokkosista ylimääräiset vedet esimerkiksi lusikalla. Nosta nokkoset leikkuulaudalle, leikkaa pieneksi silpuksi ja sekoita taikinaan.
  3. Paista lettuja: Kuumenna paistin- tai lettupannu liedellä ylemmällä keskilämmöllä (minulla 4-5 /6). Lisää paistorasva. Jos käytät Keijua odota, että rasva kuplii. Lisää lettutaikinaa ja kääntele pannua niin, että taikina leviää tasaisesti pitkin pannua. Kun letun näkyvän puolen reunat alkavat kypsymään, lettu irtoaa helposti pannusta ja paistopuoli on saanut kaunista kullnaruskeaa väriä, on aika kääntää lettu ympäri. Paista kypsäksi ja toista, kunnes taikina loppuu.

*Vinkki! Nokkosen tilalla voi myös käyttää tuoretta pinaattia -> pinaattiletut.

Tarjoile esimerkiksi perinteisen puolukkahillon kanssa.

Nauti!

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

Kiinnostaako vegaaninen ruoanlaitto tai leivonta? Katso kurssitarjontamme tai tilaa Ruokailon uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietää tulevista kursseista!

5 vastausta artikkeliin “Nopeat nokkosletut (V)”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.