Mantelifeta ja perinteinen kreikkalainen salaatti
Alkuruoat, Gluteeniton, Helppo, Juusto, Lisukkeet, Nopea, Pikkusuolaiset, Resepti, Välipalat, Vegaaninen

Mantelifeta ja perinteinen kreikkalainen salaatti (V, G)

Oletko jo kokeillut aivan huikean makuista, vegaanista mantelifetaa? Mantelifetan saa nopeimmillaan valmistettua tunnissa, mutta parasta lopputulosta varten fetamassaa kannattaa valuttaa muutaman tunnin tai yön yli siivilässä. Tällä kertaa mantelifetani päätyi perinteiseen kreikkalaiseen salaattiin sekä aamupalaleipien levitteeksi. Kokeile mantelifetaa myös muissa salaateissa, dipissä tai osana uuniperunan täytettä. 🙂

Mantelifeta on helppo murustella, mutta se pysyy hyvin kasassakin, mikäli haluat isompia palasia. Halutessasi voit myös ennen fetan kypsennystä muotoilla valutetun fetamassan suorakaiteen muotoiseksi fetalevyksi.

Tämän mantelifetareseptin sain työväenopistolla työskentelevältä kotitalousopettajalta. Ihastuin makuun niin, että raaka-aineet ja niiden määrät ovat lähes samat kuin alkuperäisreseptissä. Valmistusohjetta olen sen sijaan muokannut enemmänkin.

Mantelifeta matkalla uuniin.
Raaka mantelifeta matkalla uuniin.

 

Mantelifeta (V, G)

Raaka-aineet:

 • 150 g mantelijauhetta (noin 3,5-4 dl)
 • 0,5 dl tuorepuristettua sitruunamehua
 • 1 dl kylmää vettä
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
 • 1-1,5 tl suolaa

Valmistusohje:

 1. Mittaa kaikki ainekset leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi massaksi. Jos käytössäsi ei ole monitoimikonetta, voit sekoittaa ainekset keskenään tavallisessa kulhossa. Tällöin lopullisen fetan koostumus saattaa olla hieman ”murustelevampi”, mutta se toimii silti 🙂
 2. Peitä siivilä puhtaalla ja kylmällä vedellä kastellulla keittiöliinalla tai kaksin kerroin taitetulla juustoharsolla. Nosta siivilä harsoineen tyhjän kulhon päälle ja kaavi päälle fetamassa. Ota harson reunoista kiinni, kirsistä tiukaksi pussiksi ja kiristä. Varo kuitenkin kiristämästä liikaa, ettei fetamassaa pääse livahtamaan kangaskuitujen välistä ulos. Peitä lautasella ja nosta jääkaappiin valumaan yön yli. PIKAVERSIOTA VARTEN: Käytä fetamassan valmistukseen vähän vähemmän (noin 0,75 dl) vettä. Tee valutus samoin kuin yllä, mutta paina lopuksi kevyesti lautasella ja kypsennä juusto ilman jääkaapissa tapahtuvaa valutusta.
 3. Seuraavana päivänä tai kun ylimääräinen neste on valunut pois fetamassasta, avaa harso ja kippaa ”vuusto” siivilästä leivinpaperilla vuorattuun paistoastiaan tai uunipellille. Irrota harso varoen. Muotoile tarvittaessa (kyhmyt tms). Paista mantelifetaa 175 asteessa 40 minuuttia.

 

Mantelifeta ja perinteinen kreikkalainen salaatti
Vegaaninen mantelifeta mökkipöydällä kesäauringossa 🙂

Perinteinen kreikkalainen salaatti mantelifetalla (V, G)

Pääruokana kaksi annosta

 • 3 avomaakurkkua tai 1 tavallinen kurkku
 • 5 kypsää, mehukasta tomaattia
 • 1-1,5 dl kalamataoliiveja
 • 1/2 punasipuli
 • 1/2 mantelifeta

Kastikkeeseen:

 • 2 rkl hyvää oliiviöjyä
 • 1 rkl viinietikkaa (mielellään valkoviini-, mutta muutkin viinietikat käy)
 • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
 • 2 tl kuivattua tai 2 rkl tuoretta oreganoa
 • 0,5 tl sokeria tai muuta vegaanista makeuttajaa

Koristeluun: Tuoretta oreganoa tai lehtipersiljaa

Valmistusohje:

 1. Valmista kastike: Mittaa kaikki kastikkeen ainekset tiiviskantiseen rasiaan tai purkkiin. Ravista voimakkaasti, kunnes kastike on emulsifioitunut eli öljy ja etikka ovat yhdistyneet.
 2. Pese tomaatit ja kurkku. Kuori kurkut mikäli käytät avomaakurkkuja. Paloittele kasvikset sopivan kokoisiksi palasiksi. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Purista oliiveista ylimääräinen suolaliemi pois.
 3. Nostele sekaisin kaikki ainekset sekä kastike. Tässä vaiheessa voit myös murustella joukkoon mantelifetan. Vaihtoehtoisesti voit leikata sen haluamaasi muotoon ja asetella palaset tarjolle salaattiannosten päälle.
 4. Koristele tuoreella oreganolla tai lehtipersiljalla. Nauti heti 🙂

 

Maidoton kreikkalainen salaatti syntyy helposti mantelifetalla
Perinteinen kreikkalainen salaatti mantelifetalla. 🙂

 

Hyvää ruokahalua!

Tiesitkö, että maidotonta chèvre-tyyppistä juustoa on mahdollista valmistaa cashewpähkinöistä?

Kiinnostaako vegaaninen ruoanlaitto tai leivonta? Haluaisitko oppia ja tehdä enemmän? Tilaa Ruokailon ilmainen uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietää alkavista kursseistamme! Syyskaudella tulossa uutuutena vegaaninen leivonta. 🙂 Värikäs arki -kurssi jatkuu syksyllä tuttuun tapaan.

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

3 vastausta artikkeliin “Mantelifeta ja perinteinen kreikkalainen salaatti (V, G)”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s