Jälkiruoka, Kakut, Leivonta, Resepti, Vegaaninen

Suklaaöveri-kirsikkakakku (V)

Idea vegaaniseen suklaaöveri-kirsikkakakkuun lähti siitä, kun halusin leipoa oikein tuhdin ja aikuiseen makuun sopivan kakun. Koska kirsikat olivat vielä satokautensa huipulla, valikoituivat ne kakun yhdeksi pääraaka-aineeksi. Toiseksi valikoitui tumma kaakao, sillä kirsikoiden ja suklaan liitto on lähes jumalallinen. 🙂

Leivonta ilman kananmunaa?

Sekasyöjien kakkutaikinoissa käytetään lähes poikkeuksetta kananmunia. Vegaanisessa tai muutenkin kananmunattomassa leivonnassa on monta tapaa korvata munat ja monissa resepteissä kananmunat voi vain jättää pois.

Tässä yhteydessä päädyin korvaamaan ne niin kutsutuilla pellavamunilla: Yhden kananmunan korvaamiseen liotetaan yksi ruokalusikallinen pellavansiemeniä tai -rouhetta kolmeen ruokalusikalliseen nestettä. Seoksen annetaan tekeytyä vähintään 15 minuuttia ennen sen lisäämistä taikinaan. Eli:

1 kananmuna = 1 rkl pellavansiemeniä/-rouhetta + 3 rkl nestettä + 15 min

Samanlaiseen kananmunankorvikkeeseen voi myös käyttää eksoottisempia chiansiemeniä tai -rouhetta. Suhdanteet ja tekeytymisaika ovat tällöin samat kuin pellavamunissa. Korvaamista pellava- tai chiamunilla suosittelen väriltään tummempiin leivonnaisiin, esimerkiksi kaakaota sisältäviiin sekä porkkana- ja taatelikakkuun (taatelikakku onnistuu ilman korvaustakin). Siemenet toki toimivat yhtä hyvin vaaleissakin taikinoissa, mutta erottuvat tummina sattumina. Vaaleita pellavansiemeniäkin on olemassa, mutta en ole itse ennättänyt kokeilemaan niitä. Kerrothan kommenteissa, jos sinulla on kokemuksia näiden käytöstä leivonnassa?

Asiaan

Raaka-aineita tässä kakussa on melko paljon, mutta älä anna sen säikäyttää sinua, sillä kakun leipominen on joka tapauksessa vaivatonta – kivien poistaminen kirsikoista on työläin vaihe. Sen voi tehdä kirsikan kiven poistajalla, pienellä veitsellä tai kuten minä, tyllaa apuna käyttäen:

Herkullinen suklaaöveri-kirsikkakakku
Kirsikoiden kivien poistaminen onnistuu hyvin tyllan avulla.

 

Kakusta oli tarkoitus tulla ”överi” ja mielestäni onnistuin tässä tavoitteessa. Ja se maku.. aih niin mahtava! Kakku keräsi paljon kiitosta kaikilta syöjiltä, etenkin kakun vegaanisuudesta positiivisesti yllättyneiltä sekasyöjiltä. Hihiii!

Suklaaöveri-kirsikkakakku (V)

noin 16 palaa

Kakkutaikinaan:

  • 1 dl (vahvaa) kahvia
  • 2 rkl pellavansiemeniä tai -rouhetta
  • 3 dl kaakaojauhetta
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria tai 0,5 mm vaniljajauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 350 g huoneenlämpöistä maidotonta margariinia (rasvaa vähintään 70 %)
  • 3,5 dl sokeria
  • 3 dl kasvismaitoa (käytin kaurajuomaa)
  • 0,75 dl sherryä, kirschiä, kirsikkalikööriä, cocktail- tai säilykekirsikoiden lientä
  • 3 dl kirsikoita

Väliin:

  • 5 dl kirsikoita tai 3 dl kirsikkahilloa
  • 1 dl kasvispohjaista vispiä vaahdotettuna

Päälle:

  • 130 g maidotonta tummaa suklaata
  • 1 dl kasvispohjaista vispiä
  • 0,5 dl kasvispohjaista vispiä vaahdotettuna
  • kirsikoita

 

Valmistusohje:

  1. Valmista pellavamunat: Sekoita keskenään kahvi (ei haittaa, vaikka olisi vielä lämmintä, kunhan ei ole kuumaa) sekä pellavansiemenet. Aseta sivuun tekeytymään. Nostele välillä sekaisin.
  2. Pese kirsikat, säästä osa koristeluun, poista lopuista kivet ja paloittele ne.
  3. Valmista taikina: Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi isossa kulhossa. Vatkaa joukkoon noin kolmannes keskenään sekoitetuista ja siivilöidyistä kuivista aineista, sitten kasvismaito, toinen kolmannes jauhoseoksesta, sitten sherry ja pellavamunat ja viimeiseksi loput jauhoseoksesta.
  4. Levitä 2/3 taikinasta leivinpaperilla vuorattuun ja margariinilla tai neutraalin makuisella öljyllä voideltuun ∅ 23 cm irtopohjavuokaan. Ripottele kirsikat päälle (ne uppoavat hieman paistamisen aikana). Lisää liput taikinasta.
  5. Kypsennä 175 asteessa 55-65 minuuttia. Anna jäähtyä kauttaaltaan.
  6. Kokoa kakku: Leikkaa kakku varovasti leveyssuunnassa kahteen kerrokseen. Aseta toinen kerroksista tarjoilualustalle. Lisää loput paloitelluista kirsikoista tai kirsikkahillo.
  7. Vaahdota 1,5 dl kasvispohjaista vispiä. Lisää siitä 2/3 (tai kaikki) kirsikkakerroksen päälle. Säästä halutessasi 1/3 pursotuksia varten. Nosta päälle toinen kakkukerros.
  8. Valmista suklaaganache: Rouhi suklaa. Kuumenna 1 dl kasvispohjaista vispiä kattilassa niin, että se juuri ja juuri kiehahtaa. Poista kattila hellalta ja lisää suklaarouhe. Sekoita tasaiseksi ja levitä kakun päälle. Asettele kirsikat ganachen päälle mielellään heti, vielä ganachen ollessa pehmeää. Lisää halutessasi kermapursotukset.
Suklaaöveri-kirsikkakakku kakkupohja uunista
Muhkea ja mutaisa vegaaninen kakkupohja jäähtymässä.

 

Vinkki! Suklaaöveri-kirsikkakakku on tosi herkullista sellaisenaankin, ilman tilpehöörejä! Jos haluat päästä helpommalla, siirrä kakku kypsymisen ja jäähtymisen jälkeen suoraan tarjoilualustalle ja koristele kirsikoilla – kakku on valmis nautittavaksi! Halutessasi voit tarjota kakun lisukkeena vegaanista jäätelöä tai vaahdotettua vispiä.

Vinkki! Vähemmän mutakakkumaiseen lopputulokseen: peitä kakku foliolla tunnin kypsymisen jälkeen ja jatka kypsentämistä noin puolisen tuntia.

 

Suklaaöveri-kirsikkakakku lähikuva
Valmistaudu suklaaöveriin!

 

Kiinnostaako vegaaninen ruoanlaitto tai leivonta? Haluaisitko oppia ja tehdä enemmän? Tilaa Ruokailon ilmainen uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietää alkavista kursseistamme! Syyskaudella tulossa uutuutena vegaaninen leivonta. 🙂 Värikäs arki -kurssi jatkuu syksyllä tuttuun tapaan.

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s