Ruokailo. Ruokahävikki, hävikkiruoka, hävikkiviikko, hävikkifestarit, eettinen ruoka, ympäristöteko.
Hävikkiruoka, Ravitsemus, Tapahtumat

Hävikkiviikko, osa 1: Vähentäisitkö sinä ruokahävikkiä?

Nyt vietetään Hävikkiviikkoa (11.-17.9.2017) ja sen kunniaksi haluan jakaa hieman hävikkitietoutta.

Kuten osa lukijoistani jo tietääkin, on kaikki eettiseen ruokailuun liittyvä, myös hävikkiruoan vähentäminen, lähellä sydäntäni. Hävikkiviikko on valtakunnallisen Kuluttaja -lehden järjestämä kampanja, johon sisältyy ohjelmaa, jonka tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä etenkin kuluttajille. Hävikkiruokaviikko kulminoituu 16.9. järjestettävään Hävikkifestariin, joka järjestetään Helsingin Teurastamolla.

Hävikkiviikko -teeman toisessa osassa jaan kanssanne reseptin, jonka pääraaka-aineena on kuivahtanut ruisleipä. Stay tuned! Tässä osassa jaan kanssanne muutamia lukuja ja tietoutta. Kirjoituksen lopussa on Kuluttaja -lehden sekä Maatalous- ja metsäministeriön vinkit ruokahävikin vähentämiseen.

 

kuinka vähentää ruokahävikkiä

Yllä olevan kuvan lukema tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi joka kymmenes banaani, peruna, kala, nakki tai leipäviipale päätyy roskikseen. Kaikki näiden viljelemiseen, kasvattamiseen, ruokkimiseen, tuottamiseen, kuljettamiseen, säilyttämiseen, prosessointiin ynnä muuhun käytetyt luonnonvarat, lannoitteet,  metaani- ja hiilidioksiidipäästöt, raha, aika, vesi, kalakantojen väheneminen, rehevöityminen, peltohehtaarit, ravintoaineet, työmäärä jne. on siis kulutettu turhaan.

Jokainen meistä pystyy omalla käytöksellään vaikuttamaan tähän – vaikka tuntuisi siltä, että olet vain yksi ihminen eikä sinun teoillasi niinkään ole vaikutusta. Haluan rohkaista sinua, sillä tiedän että juuri sinun teoillasi on vaikutusta! Eikä se maksa sinulle mitään. Todennäköisesti tulet jopa säästämään rahaa, kehittymään ruoanlaittajana ja innostamaan muita. 🙂

 

Pääsiäisyön buffa
Kuva Ruokailon ja Kallion seurakunnan järjestämästä eettisen ruoan juhla-illalliselta (jälkiruokabuffet). Ruuissa hyödynnettiin pääosin lähialueen ruokatoimijoilta saatuja hävikkiraaka-aineita sekä -tuotteita ja ruoat valmistettiin vegaanisena.

Pienistä puroista kasvaa iso joki

Tässä olen laskeskellut miten jokainen meistä voi vaikuttaa ja miten pienillä teoilla voidaan saada paljon hyvää aikaan.

 • Suomalainen syö keskimäärin 675 kiloa ruokaa vuodessa. Kymmenesosa tästä, eli keskimääräinen ruokahävikin määrä, on 67,5 kiloa vuodessa per henkilö. Lukemaan kuuluu kaikki syöty ruoka, eli myös kodin ulkopuolella tapahtuva ruokailu
 • Mikäli ruokahävikin vähentämisestä tulee sinulle tietoinen tapa tai valinta, voit helposti vähentää sitä merkittäviä määriä
 • Jos saat oman ruokahävikkisi vähenemään vuositasolla edes neljänneksen, olet jo saanut paljon hyvää aikaiseksi. Tämä vastaisi osaltasi noin 17 kilon ruokahävikkivähennystä (päivässä noin viisi grammaa), sekä vastaavaa määrää ruokamenoista säästettyä rahaa ja ympäristövaikutuksia
 • Jos saat oman ruokahävikkisi vuositasolla puolitettua, vastaisi se noin 34 kilon vähennystä vuodessa, vajaa kolmea kiloa kuukaudessa, 70 grammaa viikossa ja 10 grammaa päivässä
  • Pystyisitkö valinnoillasi ja toimillasi vähentämään ruokahävikkiäsi vaikka tämän 10 grammaa päivässä?
  • Miten se onnistuisi käytännössä? Mitä voisit tehdä toisin?
  • Määrään hahmottamiseksi: keskikokoinen omena painaa noin 200 grammaa, yksi Ruispalat -viipale noin 30 gramma ja yksi kokonainen manteli noin gramman verran
 • Jos ruokahävikin vähentämisestä muodostuu sinulle itseisarvo ja jatkat tapaa lopun elämäsi, tulet pelastamaan huikeita määriä ruokaa ja oheisena luonnonvaroja
 • Tekosi vaikuttaa myös lähipiiriisi, sillä muut näkevät sinun toimintamallin, esimerkiksi jos sinulla on lapsia, muuta perhettä, ystäviä, työkavereita tai kämppiksiä – älä aliarvioi kannustavan esimerkin voimaa ja vaikutusvaltaasi. Voi olla, että lopullinen hävikin vähentäminen on osaltasi vieläkin suurempaa kuin mitä kotikeittiössä tai lautasellasi tapahtuu!

 

Ruokailo hävikkiruoka hävikkiviikko hävikkifestarit

Kiinnostaako eettinen ruoka? Haluaisitko enemmän kasvisruokia arkeesi tai monipuolistaa ruokavaliotasi? Katso voisiko Ruokailon vegaaniset kokkaus- tai leivontakurssit tarjota etsimääsi osaamista! Voit myös tilata ilmaisen uutiskirjeemme, niin saat ensimmäisenä tietää uusista kursseista ja saat parhaat palat blogista suoraan sähköpostiisi!

 

Toivottavasti tämä sai sinutkin innostumaan ruokahävikkiin liittyvistä asioista. 🙂

Mukavaa hävikkiviikkoa!

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo


Lisätietoa:
Ruokahävikistä ja sen vähentämisestä Saa syödä! -sivustolta
Saa syödä! Facebookissa

Hyödynnä hävikit:
Hävikkiruokaravintola Loop  Lounasta, brunsseja ym.
Loop Facebookissa
Hävikistä herkuksi Facebookissa
ResQ-club


Hävikkiviikko -infokuvat ovat Hävikkiviikko -kampanjan materiaalipankista.

2 vastausta artikkeliin “Hävikkiviikko, osa 1: Vähentäisitkö sinä ruokahävikkiä?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s