Gluteeniton, Helppo, Joulu, Juhlaruoka, Lähiruoka, Lisukkeet, Pääruoat, Resepti, Vegaaninen

Herkkukastike (V, G)

Tämä on mitä mainioin resepti vegaaniseen kastikkeeseen, sillä kastike on aivan loistavaa jo näin, mutta lisäksi sitä on helppo tuunata tilanteen mukaan vaikka jouluisammaksi sinapilla, omenasoseella tai karpaloilla.

Idea tähän kastikkeeseen on lähtöisin sekasyöjä-isäni tavasta valmistaa ruokaa; hitaasti ajan kanssa. Tosin hän saattaisi heittää tässä käytetyt kasvikset kastikkeen keittämisen jälkeen bioroskikseen, minä aion uusiokäyttää ne vegaanisessa ja jouluisessa pateessa (resepti tulee sunnuntaina)! Myös Jamie Oliverin vegaanisen kastikkeen resepti toimi tämän inspiraation lähteenä.

 

Herkkukastike vegaaninen
Herkkukastike saa makua mm. porkkanasta ja selleristä.

 

Herkkukastike (V, G)

  • 2 rkl maidotonta margariinia (esim. tummansinistä Keijua) tai oliiviöljyä
  • 2 sipulia
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 maustepippuria
  • mustapippuria myllystä (ei liikaa)
  • 2 tl kuivattua timjamia tai pari timjaminoksaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia tai 1 rosmariinin oksa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 porkkana
  • pala juuriselleriä tai pari varsisellerin vartta
  • ½ ruukkua persiljaa (myös varret)
  • 0,5 rkl ruskeaa sokeria (kaikki ruskeat käy, vaikka fariini)
  • 2 rkl tomaattisosetta
  • 1-2 rkl soijakastiketta
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 7-10 dl vettä

Valmistusohje:

  1. Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuumenna rasva (kastike)kattilassa. Kuullota sipuleita matalalla lämmöllä yhdessä laakerinlehtien, maustepippurin, mustapippurin, timjamin ja rosmariinin kanssa kunnes sipulit alkavat karamellisoitumaan eli saavat kauniin ruskean värin. Sillä aikaa kuori ja paloittele kasvikset ja valkosipuli. Hienonna persilja varsineen.
  2. Lisää kasvikset, valkosipuli ja persilja. Kuullota miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia, kannella peitettynä, kunnes ovat pehmenneet.
  3. Lisää sokeri, tomaattisose ja soijakastike. Sekoittele ja paista minuutti tai kaksi. Lisää kasvisliemikuutio ja vesi. Keitä 30-40 minuuttia ilman kantta kunnes kastike on redusoitunut niin, että sinulla on noin 3-5 dl jäljellä. Siivilöi kastike (säästä kasvismössö pateeta varten) ja keitä kastiketta vielä 5 min. Tarkista maku ja koostumus. Jos se on mielestäsi liian juoksevaa voit suurustaa sitä esim. peruna- tai maissijauheella.
Vegaaninen herkkukastike
Kastike on hyvää sellaisenaan, mutta sitä on helppo tuunata esimerkiksi sinapilla, karpaloilla tai rosmariinilla.

 

Vinkki! Kastikkeen voi pakastaa! Se säilyy hyvänä jopa 4 kk, kunhan muistat kiehauttaa sen ennen käyttöä, joten samalla vaivalla voi keittää isommankin satsin.

 


Vegettääkö enemmänkin? Ruokailon Facebookia tykkäämällä ja seuraamalla saat uusimmat reseptit uutisvirtaasi. Ilmaisen uutiskirjeen tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa tietää alkavista kokkauskursseista sekä niiden aikatauluista.


 

Eikun herkuttelemaan!

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

1 vastaus artikkeliin “Herkkukastike (V, G)”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s