Helppo, Jälkiruoka, Juhlaruoka, Lähiruoka, Leivonta, Ruokakurssit, Vegaaninen

Pehmoiset pullat – yön yli kohotettu pullataikina (V)

Oletko kokeillut yön yli kohotettua tai toisin sanoen kylmäkohotettua pullataikinaa? Joskus taikinan hidas nostatus matalassa lämpötilassa voi olla parempi vaihtoehto aikataulullisista syistä (esimerkiksi kun leipomisen haluaa jakaa useammalle päivälle), lämpönostatus ei ole vaihtoehto, taikinassa halutaan käyttää tavallista vähemmän hiivaa tai leivonnaisista halutaan erityisen pehmeitä – kuten laskiaispullieni kohdalla.

 

Vegaaniset laskiaispullat
Pullista saa erityisen pehmeitä kun taikinan kohottaa kylmässä, käyttää nesteenä kaurajuomaa ja varoo käyttämästä liikaa jauhoja.

 

Olen joskus ennenkin kohottanut pullataikinaa jääkaapissa ja olin lopputulokseen varsin tyytyväinen, joten halusin jakaa keinon muillekin. Kylmässä kohottaminen tosiaan tekee taikinasta tavallista pehmeämmän ja helposti käsiteltävän.

Parhaiden mahdollisten (vegaanisten) pullien aikaansaamiseksi olen useiden kokeilujen seurauksena päätynyt käyttämään kaurajuomaa taikinan nesteenä. Siihen on useampi syy:

  • Kaurajuoma maistuu luontaisesti makealta, joten taikinassa käytetyn sokerin määrää voi vähentää
  • Se sisältää vähemmän proteiinia kuten lehmänmaito tai soijajuoma, joten lopputuloksesta tulee tämänkin takia hieman tavallista pehmeämpi eikä valmiit pullat myöskään kuivahda niin nopeasti
  • Lisäksi kaurajuoma toimii erinomaisesti pullien voitelussa jos haluat kauniin värisen paistopinnan

Riippumatta siitä millä reseptillä pullia leivotkaan, kannattaa huomiota kiinnittää jauhojen määrään: jos käytät niitä liikaa tulee pullista kovia ja kuivia. Talousmittojen lisäksi kannattaa määrän arviointiin käyttää näppituntumaa: taikinassa on riittävästi jauhoja kun se alkaa irtoamaan kulhon reunoista, mutta on selkeästi kosteaa. Työpöydällä jauhoja kannattaa käyttää juuri sen verran ettei taikina tarraa kiinni kaulimeen tai alustaan.

Minä tein noin puolen litran pullataikinan, josta leivoin kahdenlaisia pullia: yhdestä puolikkaasta valmistui 14 isoa laskiaispullaa ja toisesta 20 ihanan kanelista korvapuustia vierasvaraksi pakkaseen.

Vinkki! Taikina kohoaa kylmässä kolmin-nelinkertaiseksi, joten valmista taikina suoraan isoon kulhoon.

 

Pehmoiset pullat – Yön yli kohotettu pullataikina (V)

  • 5,5 dl kaurajuomaa
  • 1/2 pkt hiivaa
  • 3/4 tl suolaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • noin 16 dl vehnäjauhoja
  • 200 g maidotonta margariinia (esimerkiksi sinistä Keijua)

Valmistusohje:

  1. Liota hiiva, sokeri ja suola jääkaappikylmään kaurajuomaan, mielellään reilun kokoisessa kulhossa. Hiivan voit murustella nesteen joukkoon ja liottaa esimerkiksi nuolijalla sekoitellen. Lisää kardemumma.
  2. Sulata margariini. Lisää jauhot osissa, vuorotellen margariinisulan kanssa, aina välillä sekoittaen tasaiseksi. Halutessasi voit alustaa taikinan käsin, mutta nuolija toimii myös. Taikina on valmis kun se juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista, mutta on selkeästi kosteaa.
  3. Peitä kulho tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin kohoamaan seuraavaan päivään.
  4. Vaivaa taikina kimmoisaksi vehnäjauhotetulla työalustalla, 5-10 minuuttia.
  5. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia.
  6. Kohota huoneenlämmössä 30 min – 1 h tai kunnes pullien koko on kaksinkertaistunut. Voitele kaurajuomalla.
  7. Kypsennä 225 asteessa noin 12 minuuttia.

 

Vegaaniset laskiaispullat kauramaidolla
Meidän laskiaispullien täytteeksi tuli vadelmahilloa, mantelimassaa sekä vaahdotettua kauravispiä.

 


Kiinnostaako vegaaninen leivonta tai ruoka? Lisää reseptejä saat seuraamalla Ruokailon blogia, tykkäämällä Facebookissa tai tilaamalla ilmaisen uutiskirjeen!


 

Hauskaa laskiaista ja ihania pullahetkiä!

Lämmöllä,


Charlotta / Ruokailo

3 vastausta artikkeliin “Pehmoiset pullat – yön yli kohotettu pullataikina (V)”

  1. Minulta kysyttiin onnistuuko kylmäkohotus kuivahiivalla? Kyllä onnistuu! Tarvitset vajaat 10 g kuivahiiva, niin lopputuloksen pitäisi olla sama. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s