You are currently viewing Moxarella eli cashew-mozzarella (V, G)

Moxarella eli cashew-mozzarella (V, G)

Minun on jonkin aikaa ollut tarkoitus julkaista uusi (ehkä toisiksi helpoimman..) vegaanisen juuston resepti, nimittäin moxarellan eli cashewmozzarellan ohje. Vauva-arki vaan on niin kiireistä ja täynnä pientä tekemistä, että ”isompiin” projekteihin, kuten yhden blogipostauksen tekemiseen, saattaa vierähtää useampi viikko. Itse moxarellan valmistaminen sen sijaan on tarpeeksi helppoa ja nopeaa myös tällaiselle kiireiselle mamalle!

Moxarella on koostumukseltaan ja suutuntumaltaan hyvin lähellä lehmänmaidosta valmistettua mozzarellaa. Maussa on eläimen maun sijaan cashewpähkinöiden pehmeää kermaisuutta. Jotkut tykkäävät lisätä tähän valkosipulijauhetta, mutta omasta mielestäni se ei sovi mozzarellan makumaailmaan. Sen sijaan massaan voi halutessaan hapattaa kevyesti eli noin parin tunnin fermentoinnilla, lisäämällä siihen vegaanisia maitohappobakteereja (esimerkiksi näitä). Näin lopputulos on vielä lähempänä eläinperäistä versiota. Tällöin voit vähentää käytetyn etikan määrä.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteeniton, viljaton ja vegaaninen.

Vinkki! Unohditko liottaa cashewpähkinät? Ei hätää! Keitä niitä 10 minuuttia niukassa vedessä ja jatka sitten juuston valmistusta tavalliseen tapaan. Nesteenä voit käyttää pähkinöiden keitinvettä.

Moxarella eli cashew-mozzarella (V, G)

Noin 250 g valmista juustoa. Valmistusaika 15 + 25 minuuttia.

 Raaka-aineet:

  • 100 g (noin 1 ¾ dl) cashewpähkinöitä
  • 1,5 tl (valkoviini)etikkaa
  • 1 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 0,5-1 tl suolaa (maun mukaan)
  • 2 dl vettä
  • 3 rkl tapioka-tärkkelystä (myydään etnisissä ruokakaupoissa)

+ suolavettä

Ohje:

  1. Liota cashewpähkinöitä kylmässä vedessä jääkaapissa yön yli tai keitä niitä 10 min niin, että ne juuri ja juuri peittyvät vedellä.
  2. Mittaa pähkinät, etikka, ravintohiiva, suola ja vesi tehosekoittimeen. Blendaa tasaiseksi massaksi. Kaavi tarvittaessa reunat.
  3. Lisää tapioka-tärkkelys ja blendaa tasaiseksi. Tarkista maku ja suolaisuus.
  4. Kaada ja kaavi massa pinnoitettuun pieneen kattilaan. Paista kuumalla lämmöllä koko ajan sekoittaen ja kaapien nuolijalla, kunnes sinulla on melko kiinteä ja tasainen juustopallo. Kippaa toiseen astiaan jäähtymään.
  5. Valmista kylmä suolavesi. Kun juustopallo on hieman jäähtynyt, irrota siitä käsin palasia ja muotoile ne haluamasi kokoisiksi palloiksi. Laske pallot suolaveteen hetkeksi tekeytymään. Pienet pallot ovat nopeammin valmiita kuin isot. Säilytä kylmässä peitettynä, jottei juuston pinta kuivu. Juuston leikkautuvuus paranee sen jäähtyessä.

Vinkki! Moxarella sopii erinomaisesti kotitekoisen pizzan päälle! Pysäytä juuston keittäminen hieman ennen kuin siitä alkaa muodostumaan pallo. Lusikoi pizzan päälle ja kypsennä uunissa normaaliin tapaan.

moxarella eli cashew-mozzarella
Yksinkertainen toimii: Moxarellaa, kypsiä kirsikkatomatteja, basilikaa, oliiviöljyä ja mustapippuria – nam!

Katso myös:


Kyllä cashewpähkinät ovat sitten monipuolisia! Toivottavasti maistuu!

Lämmöllä,


Charlotta / Ruokailo

Tällä artikkelilla on 5 kommenttia

  1. Ruokailo

    Olen tuolla somen puolella saanut muutaman kysymyksen moxarellaan liittyen ja ajattelin vastata niihin täällä blogissakin, jos joku muukin niitä ihmettelee. 🙂

    1) Onko pakko käyttää juuri tapioka-tärkkelystä?
    – Kyllä, ellet halua cashew-kiisseliä. Tapioka luo venyvän rakenteen ja sen ansiosta juustostasi tulee pallo.

    2) Kuinka paljon maitohappobakteereja käytetään?
    – Puolet yhden kapselin sisällöstä on hyvä. Tarkkaa fermentoitiaikaa en osaa sanoa, koska se riippuu monesta tekijästä kuten käyttämistäsi kapseleista sekä huoneen lämpötilasta. Suosittelen että maistat seosta ensimmäisen parin tunnin jälkeen ja sitten tarvittaessa puolen tunnin-tunnin välein, kunnes olet tyytyväinen happamuuteen. Perinteinen mozzarella ei kuitenkaan ole kovin hapanta.

Vastaa