Vähennä hävikkiä näillä vinkeillä
Hävikkiruoka, Tapahtumat

7 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen

Hävikkiviikko on taas täällä ja luonnollisesti Ruokailo on mukana yhteistyökumppanina. Olen aiemmin tehnyt laskelman miten niinkin pieni teko kuin 10 gramman ruokahävikin vähentäminen vuorokaudessa voi johtaa. Keskivertokuluttajalla se tarkoittaa roskiin menevän ruoan vähentämistä noin puolella.

 

apple-plant-fruit-orange-food-produce-976011-pxhere.com.jpg

 

7 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen

  1. Suunnittele seuraavan viikon (tai muutaman päivän) ruoat etukäteen. Tee suunnitelmasta ostoslista ja noudata sitä ruokakaupassa. Samalla säästät rahaa ja vältyt heräteostoksilta. Suunnitelmalla varmistat myös monipuoliset ruoat.
  2. Osta uutta vain tarpeeseen.
  3. Tarkista jääkaapin sisältö säännöllisin väliajoin. Muista FiFi = First in First Out, eli jääkaappikierto: säilytä nopeimmin pilaantuvia elintarvikkeita ja ruokia eturivissä silmiesi korkeudella, jotta saat ne käytettyä.
  4. Pakastin on ystäväsi. Melkein mitä tahansa voi pakastaa. Keittoja, laatikoita, kastikkeita, leipiä, leivonnaisia, oliiveja, tomaattimurskaa, tofua jne. Pakasta mitä et ehdi käyttämään. Kiireisinä päivinä sinulla onkin jo ruoat valmiina.
  5. Päästä luovuus valloilleen ja keksi uutta käyttöä edellispäivän tähteille. Sämpylä- ja rieskataikinoihin voi lisätä melkein mitä tahansa, kuin myös lasagneen, pitsaan ja pataruokiin. Pastat, perunat ja suurimot sopivat hyvin esimerkiksi pyttipannuun tai ruokaisaan salaattiin. Katso tästä vinkit mitä tehdä kuivahtaneelle leivälle.
  6. Ota lautaselle sen verran kuin syöt. Jos et ole varma onko jokin ruoka mieleesi, voit ottaa ensin vähän ja hakea myöhemmin lisää.
  7. Ostitko jotain mistä et pidäkään? Kokeile somen ja yhteisöjen voimaa. Facebookista löytyy useita ruoka-apu ryhmiä (esimerkiksi tämä) ja kaupungeista yhteisöjääkaappeja (esimerkiksi tämä Helsingin Kalliosta). Tai kysy maistuisiko ruoka naapurille.

 

Havikkiviikko_somenostot_05.jpg

 

Katso myös:

 


Haluatko oppia laittamaan maukasta vegaanista ruokaa?


 

Tervetuloa mukaan hävikkitalkoisiin!

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

(Tässä postauksessa käytetyt kuvat ovat pxhere-kuvapankista sekä Hävikkiviikon kampanjamateriaaleista.)

1 vastaus artikkeliin “7 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s