Ruokailon koekeittiössä on viime aikoina kehitelty pääruokareseptejä makealupiinista, ostettuani ensimmäisen lupiinipakettini Vegemessuilla Koivunalhon luomutilan viljelijöiltä. Uudesta raaka-aineesta inspiroituneena tämän postauksen tarkoituksena on tehdä lupiinia tutummaksi muillekin.
Lupiini on suomalaisille vielä melko tuntematon kasviproteiini, vaikkakin sitä viljellään omassa kotimaassamme. Syötäväksi tarkoitettuja makealupiineja (eli sinilupiini, keltalupiini ja valkolupiini) ei pidä sekoittaa tienvarsissa ja takapihoilla kasvavaan myrkylliseen komealupiiniin (Lupinus polyphyllus).
Makealupiinien syötävä osa on kasvien siemenet, joita voidaan nauttia ruoassa sellaisenaan kokonaisina, rouheena tai jauheena. Lupiinijauhoja voi käyttää soija-, herne- ja kikhernejauhojen tapaan leivonnassa. Erityisen hyvin ne soveltuvat makeaan leivontaan. Reseptejä löytyy esimerkiksi Koivunalhon Luomutilan nettisivuilta ja Härkäpapua sarvista-keittokirjasta, jonka saa ilmaisena pdf-muodossa Vegaaniliiton sivuilta. Lupiinirouhetta käytetään härkäpapurouheen tapaan esimerkiksi kasvispihveissä. Sen sijaan kokonaiset ja rikotut siemenet lisätään linssien tapaan suoraan valmistettavaan ruokaan nesteen kanssa. Kypsennysaika riippuu siitä, kuinka pehmeitä lupiininsiemeniä haluat, esimerkiksi 15-30 minuuttia. Lupiininsiemeniä ei tarvitse liottaa tai huuhdella ennen käyttöä – ne voi halutessaan jopa syödä sellaisinaan kypsentämättöminä.
Lupiini on siis helppokäyttöinen proteiinin lähde. Ainoa haaste on siementen hieman karvas ja kevyen herneisä maku, jota pystyy onneksi tasapainottamaan esimerkiksi happamuudella ja makealla.
Tässä lupiini-bataattisosekeitossa olen käyttänyt kuorittuja ja rikottuja lupiininsiemeniä, joita saa tilattua muun muassa täältä.
Paahdettu bataatti-lupiinisosekeitto (V, G)
8 annosta. Valmistusaika 20 min + 1 h 20 min.
- 2 keskikokoista bataattia
- 1 pieni myski- tai talvikurpitsa
- 2 sipulia
- 3 rkl rypsiöljyä
- 3 tl curryjauhetta
- 2 dl kuorittuja (ja rikottuja) lupiininsiemeniä (tai hiutaleita/murskaa)
- 1 kasvisliemikuutio
- vettä
- (suolaa)
Tarjoiluun:
- Hapanta kasvijugurttia (esimerkiksi Plantin Greek style)
- Paahdettuja kurpitsansiemeniä
- Tuoretta yrttiä hienonnettuna, kuten lehtipersiljaa, basilikaa tai korianteria
- (Tuorepuristettua sitruunamehua)
- (Kirsikkatomaatteja paloiteltuna)
Ohje:
- Kytke uuni 200 asteeseen.
- Puolita bataatit ja kurpitsa pituussuunnassa. Poista kurpitsasta siemenet lusikalla kaapien. Voitele kasvikset nopeasti öljyllä. Asettele kurpitsan puolikkaat leikkuupinta alaspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, bataatit leikkuupinta ylöspäin. Paahda noin 40 minuuttia.
- Kuori ja kuutoi sipulit. Kuullota keskilämmöllä isossa kattilassa rypsiöljyssä, kunnes sipulit ovat kauttaaltaan läpikuultavia ja kunnolla kypsiä. Ei haittaa, vaikka karamellisoituisivat hieman, kunhan eivät pala. Voit pitää kantta kattilan päällä, välillä sekoittaen.
- Lisää curryjauhe ja lupiininsiemenet. Kuullota hetki, jotta curryn aromiaineet pääsevät kunnolla imeytymään öljyyn.
- Lisää kurpitsan ja bataattien hedelmäliha kuorista kaapien. Käytä lusikkaa.
- Lisää kasvisliemikuutio ja vettä niin, että raaka-aineet peittyvät, ja lisää vielä noin puolet veden määrästä (yhteensä noin 1,5 kertaisesti raaka-aineiden määrään nähden). Keitä 20-30 minuuttia.
- Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä tai jodioitua suolaa. Tarjoile makeuttamattoman ja happaman kasvipohjaisen jugurtin, paahdettujen kurpitsansiementen ja yrttisilpun kanssa. Halutessasi voit myös pirskotella päälle hieman sitruunamehua tai kirsikkatomaatin paloja.
Resepti on vegaaninen ja gluteeniton.
Vinkki! Resepti onnistuu tarvittaessa myös punaisista linsseistä tai härkäpapurouheesta.
Ravintoarvot per annos | |
Energia | 312 kcal |
Hiilihydraatti | 40 g |
kuitu | 12 g |
Rasva | 11 g |
tyydyttyneet rasvahapot | 2 g |
kertatyydyttymättömät rasvahapot | 5 g |
monityydyttymättömät rasvahapot | 4 g |
Proteiini | 16 g |
Saantisuositus/vrk | |||
Kalsium | 144 mg | 800 | mg |
Rauta | 4 mg | 9/15* | mg |
Sinkki | 3 mg | 7/9** | mg |
* hedelmällisessä iässä olevat naiset
** vegaanien suositus on 25-30 % muita korkeampi, eli noin 9 mg
Oletko ennen kuullut syötävästä lupiinista?
Mitä olet kokannut tai leiponut siitä? Jätä kommentti. 🙂
Lämmöllä,
Katso myös:
- Marokkolainen kikhernekeitto (V, G)
- Samettinen punajuurisosekeitto (V, G)