Nyt se on löytynyt! Nimittäin mun suosikki raparperipiirakkaresepti: vanilja-raparperipiirakka. Olen teinistä lähtien leiponut vaikka minkälaisia leivonnaisia raparperista ja kokeillut eri reseptejä, kaikki herkullisia, mutta pakko sanoa että tämä vie kyllä voiton tai ainakin on tämän hetken ykkösresepti.
Mulle tärkeää perinteisissä makeissa piirakoissa on, että ne ovat meheviä ja kosteita, eivätkä saa olla liian makeita – sokerinen maku ei ole mun juttu. Tässä täyttyvät kaikki kriteerit.
Taikina- eli pohjakerroksen koostumus on täydellinen ja maussa on vähän kardemummaa, sitten tulee hapan raparperikerros, jota pehmentää pehmeä vegaaninen vaniljarahka. Vaniljakerros kruunataan vielä taikinamurulla.
Leivoin piirakan lapsen nimipäiville – kyllä kelpasi. Viime vuosina meidän leivonnaiset on tehty ilman erillistä sokeria, koska lapsen kehittyville hampaille on parempi niin. Nyt tehtiin poikkeus ja olipas ihanaa vaihtelua!
Sokerittomassa leivonnassa olen makeuttanut esimerkiksi kypsillä banaaneilla, taateleilla ja muilla kuivatuilla hedelmillä. Sokerin korvaaminen esimerkiksi taateli- tai agavesiirapilla ei näin ravitsemusasiantuntijan näkökulmasta ole sokeritonta leivontaa, sillä niistäkin noin 80 % on sokeria ja loput vettä…
Ohjeen inspiraationa on toiminut Kanelia ja kardemummaa blogin Murusen raparperipiirakka, joka oli pitkään mun Go to-resepti. Itse nautin kyseisestä piirakasta eniten, jos sen kanssa tarjoaa tätä ihanaa ja helppoa vegaanista vanlijakastiketta, tai kaupasta ostettua jos ei itse tee. Kaupan vegaaniset vaniljakastikkeet löydät listattuna täältä.
Jos olen halunnut jotain todella helppoa ja saanut soveltaa raaka-aineissa, kuten mökillä, on raparperipaistos silloin toiminut hyvin. Esimerkiksi tätä Kamomillan konditorian ohjetta on helppo soveltaa sen mukaan mitä kaapeista löytyy.
Tämän raparperipiirakan resepti on laktoositon, maidoton, munaton, vegaaninen ja ilman pähkinää.
Vinkki! Teet helposti pellillisen vanilja-raparperipiirakkaa kertomalla raaka-aineiden määrän 2,5:llä. Sama kerroin toimii myös muissa piirakkavuoka-pelti reseptimuunnoksissa. 😉 Kypsennysaika pitenee hieman kun teet isomman piirakan.
Vanilja-raparperipiirakka (V)
Yksi piirakkavuoallinen, noin 8 palaa. Valmistusaika 20 min + 45 min-1 tunti.
Taikina:
- 100 g maidotonta margariinia (esim. Keiju 3 öljyä, joka on muuten palmuöljytön <3)
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria tai muuta makeuttajaa
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 mm vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
- (1 tl kardemummaa) valinnaista, itse tykkään käyttää ja käytin nytkin
- 1 dl maustamatonta ja makeuttamatonta soijajogurttia tai kaurajogurttia (mitä happamampi sitä parempi lopputulos)
Päälle:
- 4-6 dl raparperia paloiteltuna
- 1 pkt (400 g) Alpro Go On vaniljan makuista rahkan kaltaista valmistetta
- (sokeria)
Ohje:
- Kytke uuni päälle 175 asteeseen. Leikkaa raparperit noin 1 cm leveiksi paloiksi.
- Sulata margariini pehmeäksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Mausta halutessasi kardemummalla.
- Sokerina voit käyttää tavallista valkoista sokeria tai arommikkaampaan lopputulokseen mieluisaa ruskeaa sokeria. Jos käytät sokeria siirappimuodossa (kuten agavesiirappi), lisää se taikinaan vasta nesteiden kanssa.
- Lisää soijajogurtti ja margariinisula -> sekoita. Nosta noin 1/4 taikinasta sivuun.
- Kaada 3/4 taikinaa piirakkavuokaan ja levitä nuolijalla tai ruokalusikalla suht tasaiseksi kerrokseksi, kuitenkin litistämättä taikinaa. Taikina saa olla vähän tahmeaa. Ripottele päälle raparperipalat ja halutessasi vähän sokeria (itse jätin sokerin tässä vaiheessa pois ja piirakan happamuus oli meidän porukan makuun hyvä näin).
- Levitä raparperikerroksen päälle varovasti maidotonta vaniljarahkaa.
- Murustele pinnalle loput taikinasta. Käytä tarvittaessa kahta teelusikkaa. Paista noin tunti uunin keskitasolla. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua – jos maltat 😀
Entäs ravitsemuspuoli?
PS. Olen ottanut uudeksi tavaksi lisätä reseptien loppuun ravintoainelaskelman. Sen tarkoituksena on havainnollistaa vegaanisen ruoan ravintoainesisältöjä, kuten rasvahappokoostumusta, proteiini- ja mineraalipitoisuksia. Eli murtaa vegaaniseen ruokaan liittyviä myyttejä ja uskomuksia, kuten klassinen vegaanien proteiinin saantiin liittyvä myytti. Laskelman tarkoituksena ei ole toimia kalorilaskurina painonhallinnassa (tai vastaavana), koska kalorien ”kyttääminen” ei tutkitusti ole kovin hyvä tapa lähestyä ruokaa. Terveelliseen syömiseen kuuluu rento, salliva suhtautuminen ja monipuolinen ruoka, jota välillä höystetään herkuilla tai muilla sattumilla.
Ravintoarvot per pala (jos piirakka jaetaan kahdeksaan palaan) | |
Energia | 279 kcal |
Hiilihydraatti | 39 g |
kuitu | 2 g |
Rasva | 10 g |
tyydyttyneet rasvahapot | 2 g |
kertatyydyttymättömät rasvahapot | 5 g |
monityydyttymättömät rasvahapot | 3 g |
Proteiini | 7 g |
Saantisuositus/vrk | |||
Kalsium | 250 mg | 800 | mg |
Rauta | 1,1 mg | 9/15* | mg |
Sinkki | 0,5 mg | 7/9** | mg |
* hedelmällisessä iässä olevat naiset
** vegaanien suositus on 25-30 % muita korkeampi, eli noin 9 mg
Katso myös:
Nautinnollisia hetkiä vaniljaisen raparperipiirakan kanssa! Meillä tämä katosi tosi nopeasti ja oikein ylistettiin. <3
Lämmöllä,
Hei. Kiitos herkullisesta reseptistä.
Olen nyt ollut 6 viikkoa StayFit maratonissa mukana ja me opeteltiin siellä terveellisen ruuanlaiton. Siellä sokeri korvattiin makeutusaineilla stevialla, eritrolilla tai Hermesetas-makeutusaineella. Ja vehnäjauho maissi- tai riisijauhoilla tai täysjyvävehnäjauhoilla.
Haluaisin kysyä, mitä mieltä olet makeutusaineiden terveellisyydestä? Niissähän ei ole kaloreita eli ainakin ei tule ylipainoa.
Minulle on ollut vaikeata välillä löytää hyviä vegaani korvikkeita lihalle. Sellaisia, että niissä olisi paljon proteiineja, mutta vain vähän hiilihydraatteja. Välillä söin maitorahkaa tai kananmunanvalkuaisia, koska en keksinyt hyvää vegaanivaihtoehtoa niille. Kun Fitness ruokavaliossa pitää olla vähän hiilihydraatteja, mutta kuitenkin riittävästi proteiineja. Olisiko sinulla joku neuvo tähän?
Ystävällisin terveisin, Zoriana
Hei Zoriana,
Kiitos kommentista. Kiva kuulla sinusta! Toivottavasti sulla ja pikkuisella on kaikki hyvin. <3
Lähtökohtaisesti suosittelen täysipainoisen ja ravitsemussuositusten mukaisen terveyttä edistävän ruokailun opettelemista, enkä pikadieettejä, varsinkaan jos vielä imetät (imetätkö?). Valkoisen vehnäjauhon korvaaminen leivonnassa täysjyvävehnäjauhoilla on ihan hyvä neuvo, sillä ne sisältävät enemmän vitamiineja, hivenaineita ja kuituja. Vehnäjauhojen vaihtaminen riisi- tai maissijauhoihin ei ole terveydellisiä perusteita, ellei ole vehnälle allerginen tai saa oireita gluteenista.
Täysipainoinen ravitsemussuositusten mukainen (vegaaninen) ruokavalio tarkoittaa sitä, että se koostuu pääasiassa kasviksista (juurekset, vihannekset, hedelmät, marjat), täysjyväviljoista/perunasta, sekä palkokasveista tai niistä valmistetuista tuotteista. Terveydelle välttämättömiä rasvahappoja (alfalinoleenihappoa, ALA) saadaan kasviperäisesti mm. rypsiöljystä (tai siitä valmistetuista margariineista), saksanpähkinöistä tai esimerkiksi pellavansiemenöljystä (syödään ravintolisätyyliin suoraan lusikasta, koska se ei sovellu ruoanlaittoon). Siemenet itsessään eivät kuulu imettäjän ruokavalioon, koska sisältävät raskasmetalleja, mutta niistä valmistetut öljyt käy. Eri asia on jos imettää kun lapsi on yli vuoden ikäinen – silloin siemenet ovat ok myös äidin ruokavaliossa 1-2 rkl/vrk lajeja vaihdellen. Tässä listattuna hyviä alfalinoleenihapon lähteitä: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?foodType=ANY&specialDiet=VEGAN&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=component&sortOrder=desc&component=2097&ingredientClass=LEGUTOT&ingredientClass=PEABEAN&ingredientClass=NUTSEED&ingredientClass=LEGUPROD&ingredientClass=SOYAPROD&ingredientClass=LEGULIQ&ingredientClass=FATTOT&ingredientClass=OIL&ingredientClass=FATANIM&ingredientClass=BUTTER&ingredientClass=BUTTHIGH&ingredientClass=BUTTLOW&ingredientClass=VEGFATHI&ingredientClass=VEGFATLO&ingredientClass=FATCOOK&ingredientClass=SALADDRE&ingredientClass=DIETTOT&ingredientClass=MMILK&ingredientClass=HERBSUP&ingredientClass=MEALREP&ingredientClass=SPORTFOO
Riittävän kalsiumin saannin turvaamiseksi suurin osa vegaaneista tarvitsee kalsiumilla täydennettyjä kasvimaitovalmisteita (jogurtit, rahkat, maidot) tai kalsiumlisän. Runsaasti kalsiumia sisältävien valmisteiden ja elintarvikkeiden nauttiminen kannattaa ajoittaa muutamalla aterialle päivässä, esimerkiksi aamu- ja välipalalle, jottei kalsium heikennä raudan imeytymistä. Jos ruokavalio on muuten monipuolinen, riittää yleensä 300-500 mg kalsiumia edellämainituista lähteistä. Jos imettää on tarve hieman isompi, eli esim. 500 mg (noin 4 dl nestemäistä valmistetta). Oman saannin saa parhaiten selvitettyä ruokapäiväkirjan avulla (https://fineli.fi/fineli/fi/ruokapaivakirja).
Tässä lisää tietoa ruokavalion koostamisesta: https://vegaaniliitto.fi/tietoa/ruokavalion-koostaminen/ (kannattaa myös tutustua sivuston muihin ravitsemusaiheisiin).
Terveelliseen ruokavalioon kuuluu myös rento suhtautuminen ruokaan ja satunnainen herkuttelu. Kun tavoitteena on päästä eroon raskauskiloista, on hyvä idea keskittyä ”kunnon” ruokiin, jotka sisältävät paljon nälkää poissa pitäviä kuituja ja sopivasti proteiineja. Eli lisättyä sokeria sisältäviä ruokia voi nauttia harvoin ja pieninä annoksina tai kehitellä tilalle terveellisempiä vähäenergisempiä herkkuja. Sokeria voi tosiaan myös korvata myös vähäkalorisemmalla stevialla, kunhan sitä ei käytä kovin usein. Monet leivonnaiset on mahdollista makeuttaa myös esim. tosi kypsillä banaaneilla tai kuivatuilla hedelmillä, mutta etenkin kuivatut hedelmät sisältävät myös paljon energiaa, mikä on hyvä pitää mielessä.
Fitness ruokavaliota voi hyvin noudattaa ilman että joutuu välttämään hiilihydraatteja. Itseasiassa se on jopa suositeltavaakin. Hiilihydraatit esimerkiksi nopeuttavat palautumista treeneistä. Syy miksi joissakin pikadieeteissä vältetään niitä on, että ne sitovat nestettä. Eli kun niiden saantia karsitaan ruokavaliosta poistuu samalla nestettä -> paino putoaa. Siksi keto- ym. hiilihydraatteja välttävät dieetit antavat nopeita tuloksia painonpudotuksessa, mutta jos dieettiä verrataan tavalliseen terveyttä edistävään ruokavalioon, jossa opetellaan tervettä syömistä pitkällä tähtäimellä, on tulokset painonpudotuksessa puolen vuoden kohdalla ruokavalioiden aloittamisesta samat. Eli dieetissä suurin painonpudotus tapahtuu alussa, terveellisessä ruokavaliossa hitaammin ajan myötä, mutta kuuden kuukauden kohdalla tulokset on jo samat. Kun painonhallintaa on seurattu 1 vuosi, 1,5 vuotta ja 2 vuotta, on havaittu että hiilihydraatteja välttävissä ruokavalioissa paino on tullut takaisin tai osittain takaisin, mutta suositusten mukaisella ruokavaliolla pudotettu paino on pysynyt poissa. Tavallinen ravitsemussuositusten mukainen terveyttä edistävä (vegaani) ruokavalio sisältää kuitupitoisia hiilihydraatin lähteitä, mikä tarkoittaa käytännössä että vaaleiden viljatuotteiden tilalla käytetään täysjyväleipää/ruisleipää, tummaa riisiä, täysjyväpastaa, täysjyväjauhoja, täysjyväkaurahiutaleita jne. Lisättyä sokeria vältetään.
Jos haluat lisää tietoa vegaanisesta fitnessruokavaliosta suosittelen liittymään Facebook-ryhmään ”Hedelmälihasta – vegaaninen treeniryhmä”, joka on http://www.veganfitness.fi:n ylläpitämä ryhmä. Veganfitnessiltä saa myös ravitsemusneuvontaa painonpudotukseen ja liikkuvan vegaanin ruokavalioon. Yrityksen ravitsemusneuvojat ovat yliopistotason ravitsemustieteilijöitä (kuten minäkin). Sieltä saatu neuvonta on luotettavaa, perustuu tieteelliseen tutkimukseen ja on turvallista. Pikadieettejä myyvillä tahoilla ei ole ravitsemustieteen asiantuntemusta, mutta lupaavat ”nopeita tuloksia” ja tarjoavat rajoittavia ruokavalioita, jossa jotkin ruoka-aineet tai ruoka-aineryhmät leimataan ”pahoiksi”. Niihin saattaa myös liittyä lisäravinteiden yms. myyntiä.
En suosittele liiallista proteiininsaantia, eli yli suositusta (10-20 E% tai 1,1-1,3 g/painokilo ”ideaalipainoa”, eli sitä mitä painaisi jos BMI olisi 22). Jos jotain saadaan ”liikaa” on se yleensä pois jostakin muusta, ja näin joidenkin ravintoaineiden saanti voi vaarantua. Lisäksi liiallinen proteiinin saanti voi rasittaa munuaisia (tosin tutkimusten mukaan tämä näyttää koskevan vain eläinperäisiä proteiinin lähteitä). Munuaiset ovat muutenkin olleet kovilla raskauden aikana. Etenkin jos raskauteen liittyy diabetesta. Painonpudotuksessa ja treenatessa tuo ylempi 1,3 g/painokilo (normaalipaino) on hyvä määrä, jotta ei menetetä turhaan lihaskudosta.
Runsasproteiinisia vegaanisia elintarvikkeita ovat esimerkiksi nyhtökaura, seitan, soijarouhe, soijajauho, tempeh, tofu ja härkis. Yleisesti prosessoiduissa paputuotteissa on enemmän proteiinia kuin sellaisenaan syödyissä pavuissa. Kaikissa näissä on kuituja ja hiilihydraatteja, mutta se on terveydelle vain hyvä asia. Koko ajan tulee lisää tutkimusdataa, että palkokasvien sisältämät hiilihydraatit ovat hyväksi suoliston mikrobistolle ja sitä kautta myös painonhallinnalle ja esimerkiksi sydänterveydelle. Jos haluaa ihan hiilihydraatitonta voi käyttää proteiinijauhetta (esimerkiksi soijaproteiinijauhe). Leivonnassa voi korvata osan viljajauhoista esimerkiksi soija- tai kikhernejauholla (soijajauhoissa tulee vähemmän sivumakua). Mutta tämä on yleensä turhaa, sillä tutkimusten mukaan Suomessa kukaan ei saa liian vähän proteiinia (ei edes vegaanit, vaikka joku voisi niin luulla). Ongelma on liiallinen proteiinin saanti: 20 % väestöstä saa liikaa. Maitorahkan tilalla voi käyttää Alpron Go On-valmistetta (makuettamatonta). Voi olla että sen nimi hiljattain muutettiin greek styleksi.
Imetys itsessään auttaa raskauskiloista pääsemiseen, sillä rintamaidon mukana poistuu paljon energiaa. Kaikilla imetys ei ole mahdollista, ja silloinhan liikunta ja terveellinen ruokavalio on yhä tärkeämmässä roolissa. On myös hyvä muistaa, että raskauskilot ovat tulleet 9-10 kk aikana, joten on ok vaikka niiden karistamiseen menee oma aikansa.
Toivottavasti tästä on sinulle apua. <3
– Charlotta
Olipa tankkia tuo taikina. Ihan hirveän jähmeää eikä meinannut saada aineksia sotkettua. Oli pakko lisätä jogurttia enempi kuin ohjeessa ja pellille levitys oli todella hankalaa, kun taikina oli yksi iso tahmapallo eikä yhtään juoksevaa tai levittyvää. En kyllä tee tätä uudestaan. En ole kokeillut täysin vegaanista leivontaa aiemmin et johtuiko siitä koostumus mutta mielestäni kaipaa lisää nestettä, jotta levittyy! Taikina oli myös liian tahmaista ettei sitä saanut ripoteltua murusiksi niin kuin normaali muruseos joten se vaan tipahteli isoina klöntteinä pinnalle. Saisi lukea ohjeessa mikäli kuuluu olla tollaista ettei tartteis miettiä mikä meni itsellä pieleen…
Hei Ellu,
Ikävä kuulla ettei kaikki mennyt siellä päässä ihan nappiin. Itse olen tehnyt tällä reseptillä useasti ja taikina on levittynyt hyvin joka kerta. Olen käyttänyt levittämiseen ihan tavallista ruokalusikkaa. Onko mahdollista, kun teit pellillisen, että jogurtin tai rasvan 2,5-kertaistaminen oli epähuomiossa jäänyt tekemättä? Se selittäisi epäsuhdannetta kuivissa ja kosteissa raaka-aineissa. Tai että jauhoja on laitettu liikaa. En keksi muuta keinoa miten tästä taikinasta saisi pallon. Pieni tahmeus kuuluu tähän reseptiin. Se edesauttaa valmiin piirakan mehevyyttä ja kosteutta. Voin ilman muuta lisätä tiedon reseptiin, kiitos huomiosta. 🙂
Ei kannata tämän yhden kokemuksen perusteella teilata vegaanista leivontaa – se on jopa helpompaa kuin kananmunilla leivonta, kunhan opettelee muutaman perusasian.